
AAN DE ANDERE KANT
HET VERHAAL.
Wat als een parallel universum echt zou bestaan? Die gedachte vormt het uitgangspunt van Aan de Andere Kant, een observerende documentaire waarin twee dorpen worden geportretteerd met precies dezelfde dorpsnaam; Bakel in Brabant en Bakel in Senegal. De ruim zesduizend kilometer die de twee oorden van elkaar scheidt, heeft hen laten uitbloeien tot twee analoge werelden die toch meer gemeen blijken te hebben dan enkel hun dorpsnaam. Via de verhalen van een mozaïek aan dorpelingen uit de Bakels worden de twee werelden aan elkaar gespiegeld. Toeval wordt in deze documentaire op de proef gesteld.
Aan de Andere Kant voert je mee in een in-nostalgie-badende microkosmos. Twee op het eerste gezicht slaperige dorpen ontwaken in het ochtendgloren der globalisering, de grote vaart der volkeren. Via hen onderzoeken we wat vooruitgang en moderniteit betekenen. Van de teloorgang van religie en gemeenschapsgevoel tot de overmeestering van de televisie en popcultuur, gaandeweg worden steeds meer haarscheurtjes zichtbaar in de twee biotopen. Welke aanpassingsmechanismen past men in beide dorpen toe? Hoe kan men überhaupt dealen met verandering? En wat zegt dat over ons als mens?
Terwijl sommige Bakelnaren vastberaden proberen mee te gaan in de ontwikkelingen van het moderne bestaan, houden anderen krampachtig vast aan nostalgische gedachten over wat hun Bakel ooit was. Wat overblijft zijn twee dorpen in soortgelijke verdeeldheid, soms hopeloos verlangend naar vroeger, of naar het andere Bakel. Door de aanhoudende spiegelingen van de twee dorpen vormt het juist ook een universeel portret van de mens, spelend met clichés en gevuld met paradoxen.
DE TRAILER.
De volledige film zien? Stuur me even een berichtje.
DE PRODUCTIE.
Ondanks dat er veel dorpen en plekken bestaan die qua naam ook elders op de wereld voorkomen, wilde ik de twee plekken kiezen die op het eerste gezicht het meest in contrast met elkaar leken te staan. Ik wilde zwart tegenover wit, om vervolgens de grijze gebieden ertussen te kunnen duiden. Overeenkomsten zoeken daar waar enkel verschillen lijken te zijn leek me tenslotte uitdagender dan verschillen vinden in quasi-kopieën. Na flink gegoogle leken de twee Bakels het meest geschikte strijdtoneel.
Bij een eerste bezoek aan het Senegalese Bakel voldeed het aan veel Afrikaanse clichés die heersen in het Westen. Armoede is expliciet zichtbaar in het straatbeeld, bijvoorbeeld door de vervallen huizen, het tekort aan basisvoorzieningen als water en elektriciteit en de uitzichtloosheid van het dagelijks bestaan. Jong en oud hangt iedere dag op straat waar in groepjes thee wordt gedronken en wordt gediscussieerd over de nieuwtjes in het dorp. Een eenling heeft vast werk. Deze Bakelnaar leek te leven in een sterk traditionele gemeenschap, waarbij religie en omgang met familie, vrienden en buren het dagritme bepalen. Ook het Nederlandse Bakel voldeed aan vele clichés die er heersen over Brabantse dorpen. Vergrijzing, leegloop van de kerk en achterdocht voor nieuwkomers zijn duidelijk voelbaar en zichtbaar en vormen veelbesproken onderwerpen.
Maar zo simpel was het niet. Gaandeweg de research kreeg ik steeds meer kijkjes in de Bakels achter de clichéfaçades. De haarscheurtjes in de vacuümwerelden werden geleidelijk aan voelbaar. De invloeden van de grote wereld buiten Bakel (en dus van globalisering) kwamen steeds meer aan de oppervlakte. Waar de ‘echte’ en veelal oudere Bakelnaren proberen vast te houden aan dat wat was, zorgen vooral de jongeren en de van oorsprong niet-Bakelnaren (de ‘vreemdelingen’) voor reuring van de traditionele waarden. Iedereen heeft zijn eigen idee van wat Bakel was, is en moet zijn. De verhouding tot de buitenwereld – die begint buiten de dorpsgrenzen – is complex en vaak ook paradoxaal. Die verscheidenheid aan perspectieven en emoties zorgden voor een interessante dynamiek die ik als structuur kon gebruiken voor de film.
Clichés bleken ook een heel bruikbaar middel om de thematiek in mijn film te onderzoeken. Door de film te beginnen en vervolgens te spelen met het portretteren van de plekken en personen als alom bekende Brabantse en Senegalese clichés, wordt bevestigd wat men al wist (of dacht te weten) van deze plekken en mensen. Maar juist door de twee Bakels voortdurend door elkaar heen te weven, gaan deze plekken en personen een andere betekenis krijgen. Het Brabantse is niet meer enkel Brabants en het Afrikaanse niet meer alleen Afrikaans. Het dorpse is niet meer zozeer dorps en het unieke niet meer zo uniek. De verbanden en gelijkenissen tussen beide Bakels doorbreken die clichés soms. Het gevaar hiervan is dat je als kijker al snel doorhebt dat de conclusie van de film kan zijn dat we allemaal op elkaar lijken en hetzelfde zijn. Maar de kracht van het cliché zit hem juist in het feit dat er wél een kern van waarheid in zit. Ouderen staan over het algemeen wél minder open voor verandering dan jongeren. Dorpelingen zijn over het algemeen wél angstiger voor vreemdelingen dan stedelingen. Nederlanders zijn over het algemeen wél individualistischer dan Senegalezen. Maar door juist voortdurend deze kern van waarheid te ontkrachten en dan weer te bevestigen, heb ik in de film getracht te spelen met de rekbaarheid van deze clichés, teneinde de kijker zelf te laten bepalen hoeveel of weinig we van elkaar verschillen. De rol van de vergelijking van beide Bakels is dat het zal zorgen dat clichés nooit volledig clichés zullen zijn.
Het maken van deze film heeft mijn manier van observeren veranderd. De beperking die ik mezelf had opgelegd om een verhaal en bijbehorende personages te zoeken in twee zeer afgebakende arena’s heb ik in het begin vaak vervloekt. Ik moest zelf de clichébeschouwing van beide Bakels eerst ontstijgen om een narratief te vinden voor een cinematografische film. Door beide Bakels uiteindelijk te ontdoen van hun exotische jas, kwam ik figuurlijk dichter bij de inwoners. Pas toen kon ik verbanden en gelijkenissen zien. Het was uiteindelijk de sleutel tot het laten slagen van deze film. De exotische blik schuilt immers in het oog van de waarnemer.
Mijn rol
Regie en scenario
Release
September 2018 op het Nederlands Film Festival, Utrecht
Nominatie
Gouden Kalf Competitie | Nederlands Film Festival, Utrecht
Lengte
52 minuten
Filmlocaties
Nederland en Senegal
Productiejaar
2016 - 2018
Omroep
Omroep Brabant
Productiehuis
Copper Views Film Productions
Meer info op
copperviews.com

Aan de Andere Kant is een onderzoek naar de menselijke psyche in relatie tot plaats, naar de universele angst voor onvermijdelijke verandering en naar onze bevooroordeelde blik op de exotische ander.
DE PREMIÈRE.
De documentaire had een ongekende première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De film ging tegelijkertijd in het Senegalese Bakel in première. Na afloop was er een live verbinding tussen meide filmzalen. De hoofdrolspelers aan beide kanten hadden voor het eerst echt contact met elkaar en dat leverde bijzondere momenten op. Bijvoorbeeld tussen de Nederlands-Bakelse zangeres Nelleke Brzoskowski en de Senegalees-Bakelse zangeres Ndeye Gawlo Diop. Via de straalverbinding zongen ze elkaar live toe. "Dat was zó bijzonder", glundert Nelleke na afloop. "Zoiets maak je maar één keer mee, toch?"
Een samenvatting van deze simultaanpremière zie je in deze video:
DE STILLS.









