top of page

aandeanderekant

Wat als een parallel universum echt zou bestaan? Die gedachte vormt het uitgangspunt van Aan de Andere Kant, een observerende documentaire waarin twee dorpen worden geportretteerd met precies dezelfde naam. Bakel in Brabant en Bakel in Senegal blijken echter veel meer gemeen te hebben. Om het toeval op de proef te stellen, worden de leefwerelden van de dorpelingen als analoge schouwspelen voortdurend aan elkaar gespiegeld.


Aan de Andere Kant voert je mee in een in-nostalgie-badende microkosmos. Twee op het eerste gezicht slaperige dorpen ontwaken in het ochtendgloren der globalisering, de grote vaart der volkeren. Terwijl sommige Bakelnaren proberen mee te gaan in de ontwikkelingen van het moderne bestaan, houden anderen krampachtig vast aan nostalgische gedachten over wat hun Bakel ooit was. Juist door de aanhoudende spiegelingen van de twee dorpen vormt het ook een universeel portret van de mens, spelend met clichés en gevuld met paradoxen.

Lengte

52 minuten

Mijn rol

Regie, scenario & research

 

Locaties

Senegal & Nederland

 

Productiejaar

2016 - 2018

 

Omroep & fonds

Omroep Brabant, Mediafonds, VSBfonds, Brabantse Beauties

Meer info op

www.aandeanderekantfilm.nl

Dit is de teaser van de film.

“Het ene moment bevestigt Timmers met zijn montage de clichés over de westerse, egocentrische ­samenleving en het arme, maar warme Afrika, het volgende moment ontkracht hij het weer. Als Aan de andere kant iets bewijst, dan is het dat mensen niet in hokjes te vangen zijn."

 

- Floortje Smit, de Volkskrant

IN DE MEDIA

De documentaire werd breed uitgemeten in de Nederlandse media. Zowel geschreven pers als verschillende televisieprogramma's besteedden aandacht aan de film en de bijzondere simultaanpremière.

Bekijk een samenvatting van de simultaanpremière en de persuitlatingen op de website van de film:

www.aandeanderekantfilm.nl

Dit zijn een aantal stills uit de film.

© 2023 Willem Timmers

bottom of page