TIMMERS

"We are, as a species,

addicted to story.

Even when the body goes to sleep,

the mind stays up all night,

telling itself stories.

Let's celebrate ourselves

as storytelling animals.”

- John Gottschall

Verhalen vertellen: het is blijkbaar onlosmakelijk verbonden aan het mens-zijn. Als elfjarig jongetje schreef ik mijn eerste soort-van-boek dat de allesomvattende titel ‘Afrika’ droeg. Ik omschreef het romantische beeld dat ik had van het continent en fantaseerde over al het leven dat er zich afspeelde. Het Kuifje-gehalte was enorm, maar de verteller was ontwaakt.

 

In 2010 trok ik er op uit om mijn eerste documentaire te maken. Framing the Other, een film over de invasie toeristen bij een stam in Zuid-Ethiopië. Dat deed ik zonder filmopleiding, het was gewoon een verhaal dat op een visuele manier verteld moest worden. En met succes: de film werd vertoond op ruim honderd filmfestivals wereldwijd en ontving meerdere awards. De filmlat lag meteen flink hoog.

 

Sindsdien maak ik documentaires, (reis)reportages en journalistieke programma’s voor verschillende nationale en regionale omroepen. Daarnaast maak ik opdrachtfilms voor bedrijven en NGO's wiens visie ik deel.

Ik heb me gespecialiseerd in alle facetten van het filmmaken. Van regisseren tot interviewen, van script tot montage, van camera tot geluid. Ik bezit dan ook mijn eigen professionele apparatuur.

Naast filmmaken heb ik ruime werkervaring in de ontwikkelingssector. Als communication designer bij Butterfly Works ontwerp ik sociale campagnes, educatiematerialen en (innovatieve) mediavormen voor ontwikkelingsorganisaties. Ook train ik lokale mediaprofessionals in verschillende Afrikaanse en Aziatische landen in storytelling en technische film- en montagevaardigheden.

Tijdens het maakproces vertaal ik grootse thema’s en ingewikkelde kwesties naar persoonlijke visuele verhalen. Door middel van een show-don’t tell aanpak wil ik de kijker meenemen in een wereld die hij of zij niet kent. Ik geloof daarbij vooral in de kracht van het persoonlijke, het kleine, het intieme. Persoonlijke verhalen hebben de kracht te ontroeren, te blijven kleven of een onbehaaglijk gevoel achter te laten. Juist hierdoor heeft het de potentie om iets te veranderen.

P.S. Wil je weten welke superpower ik inzet tijdens mijn werk als filmmaker? Lees het hier.

kindpng_297023.png
VICE_Logo.png
9279-1386703025-AFS-Logo-B2.jpg.png
download.png
oxfam_logo_vertical_black.png
Copper Views Logo&text.jpg
WUR.jpg

© 2020 Willem Timmers