top of page

TIMMERS

"We are, as a species,

addicted to story.

Even when the body goes to sleep,

the mind stays up all night,

telling itself stories.

Let's celebrate ourselves

as storytelling animals.”

- John Gottschall

Verhalen vertellen: het is een onlosmakelijk onderdeel van ons als mens. Als elfjarig jongetje schreef ik mijn eerste soort-van-boek dat de allesomvattende titel ‘Afrika’ droeg. Omringd door plaatjes geknipt uit reisgidsen omschreef ik het romantische beeld dat ik had van het continent en fantaseerde ik over al het leven dat er zich afspeelde. Bomvol clichés en zonder nuance, maar de verteller in me was vanaf dat moment ontwaakt.

 

Na mijn studies in antropologie en tourism impact trok ik er in 2010 op uit om mijn eerste documentaire te maken. Framing the Other, een film over de invasie toeristen bij een stam in Zuid-Ethiopië. Dat deed ik zonder filmopleiding, het was gewoon een verhaal dat op een visuele manier verteld moest worden. En met succes: de film werd vertoond op ruim honderd filmfestivals wereldwijd en ontving meerdere awards. Het fantaserende jongetje met zijn ongenuanceerde boek had zich ontpopt tot volwaardig verteller.

 

Sindsdien maak ik documentaires en journalistieke (reis-)programma’s voor verschillende omroepen en streaming platforms. Daarnaast maak ik opdracht-films voor bedrijven en NGO's wiens visie ik deel.

Ik zie mezelf als allround filmmaker met een focus op regie. Technische skills heb ik me ook eigen gemaakt, van camerabediening en geluidsopname tot aan de montageknoppen. Ik bezit ook mijn eigen filmapparatuur en montageset.

 

Naast filmmaken heb ik ruime werkervaring opgedaan in de ontwikkelingssector. Als communication designer bij Butterfly Works ontwierp ik sociale campagnes, educatiematerialen en nieuwe mediavormen voor ontwikkelingsorganisaties. Ook trainde ik lokale mediaprofessionals in storytelling en technische filmskills, van Afghanistan tot in Zambia.

 

Tijdens het maakproces vertaal ik grootse thema’s en ingewikkelde kwesties naar persoonlijke visuele verhalen. Door middel van een show-don’t tell aanpak wil ik de kijker meenemen in een wereld die hij of zij niet kent, of die een nieuwe blik opwerpt. Ik geloof daarbij vooral in de kracht van het persoonlijke, het kleine, het intieme. Persoonlijke verhalen hebben de kracht te ontroeren, te blijven kleven of een onbehaaglijk gevoel achter te laten. Juist hierdoor heeft het de potentie om iets te veranderen.

P.S. Wil je weten welke superpower ik inzet tijdens mijn werk als filmmaker? Lees het hier.

vpro.png
kindpng_297023.png
videoland.jpeg
VICE_Logo.png
omroep-brabant-logo-black-and-white.png
download.png
logo-gemeente-amsterdam.png
oxfam_logo_vertical_black.png
GAA-logo-RGB-2.png
9279-1386703025-AFS-Logo-B2.jpg.png
Copper Views Logo&text.jpg

© 2023 Willem Timmers

bottom of page