FRAMING THE OTHER

HET VERHAAL.


De Mursi-stam is een nomadengroep die in het zuiden van Ethiopië leeft. De vrouwen staan bekend om het plaatsen van grote schotels in hun onderlip en het dragen van rijkelijke lichaamsversiering. Sinds een paar jaar heeft de westerling hen ontdekt: grote groepen toeristen komen af op de exotische plaatjes om hen in het echt te bezichtigen. Poseren voor fotograferende bezoekers is uitgegroeid tot de belangrijkste bron van inkomsten voor de Mursi.

Framing the Other spiegelt de ervaringen van de Mursi vrouwen met die van een groep Nederlandse toeristen terwijl ze zich voorbereiden op een ontmoeting. Terwijl de een zich verheugt op een authentieke ervaring bij de exotische ander, zijn de Mursi-vrouwen druk in de weer om er zo exotisch mogelijk uit te zien. Hoe exotischer, hoe meer ze gefotografeerd worden. Deze humoristische en tegelijkertijd ontwrichtende film toont haarfijn wat voor vernietigende invloed toerisme heeft op traditionele gemeenschappen.

DE TRAILER.

De documentaire is in zijn geheel te zien op guidedoc.tv (Nederlandse en Spaanse ondertitels)
en op Vimeo on Demand (Engelse ondertitels)

DE PRODUCTIE.

Er zijn een paar momenten die de loop van mijn leven ingrijpend hebben veranderd. En het maken van Framing the Other is daar een van. Ik had zelfs nooit gedacht dat ik een volwaardige documentairemaker zou worden, en het was ook niet mijn ambitie toen ik ermee begon. Maar toen ik als reisleider met een groep toeristen naar Ethiopië vertrok en getuige was van de interacties tussen de Mursi-gemeenschap en toeristen, werd het me wel duidelijk: dit verhaal moest door middel van een film worden verteld. Mijn achtergrond in antropologie en toerismestudies hielpen me bij het framen van het narratief, maar het was vooral mijn empathie voor de Mursi-gemeenschap en hun kwetsbare situatie die me ertoe bracht mijn eerste film te maken.

De film was onderdeel van mijn masterstudie Tourism Impact ​aan de Wageningen Universiteit. Samen met studiegenoot en companion Ilja Kok besloten we een film te maken over de destructieve impact dat toerisme kan hebben. In eerste instantie alleen als scriptie om te kunnen afstuderen, maar de film bleek ook een enorm succes buiten de universiteitspoorten. Zo draaide de film uiteindelijk op meer dan 100 film festivals wereldwijd en won meerdere prijzen.

Toen ik naar festivals afreisde en in discussies over de film verwikkeld raakte, begon ik geleidelijk de kracht in te zien die film kan hebben in het beïnvloeden en veranderen van mensen. En die kracht gaat gepaard met een grote verantwoordelijkheid bij het portretteren van anderen. Dit is iets dat ik nog steeds in mijn achterhoofd houd bij elke nieuwe film die ik maak.

Mijn rol
Met companion Ilja Kok regisseerden, produceerden en financierden we de film volledig zelf.

Release
Maart 2012 | OneWorld Intl. Human Rights Film Festival, Praag

Awards
Audience Award | One World Human Rights Film Festival, Czech Republic
Best Film Award | Intimate Lens Ethnographic Film Festival Caserta, Italy
Best Short Doc Award | Fargo Film Festival, USA
Audience Award | Three Elements Travelers & World Film Festival, Poland
Audience Award | Scenecs International Debut Film Festival, the Netherlands
Award for Best Director | Bir Duino Human Rights Film Festival, Kyrgyzstan
Silver Horseshoe Award | Asterfest International Film Festival, Macedonia
Grand Prix Award best documentary film | Montenegro Film Festival
NTR Special Mention | Go Short International Short Film Festival, the Netherlands

Lengte
25 minuten​

Filmlocaties
Ethiopië & Nederland

Productiejaar
2010 - 2011​

Productiehuis
Copper Views Film Productions​​

Meer info op
www.copperviews.com

“I am curious te see how they live. Maybe we can have a cup of coffee with each other.”

DE MEDIA.

Framing the Other kreeg veel aandacht tijdens de filmfestivaltour. Naast nieuwsartikelen en recensies van filmrecensenten zijn twee mediaberichten mij tot op de dag van vandaag dierbaar. In 2013 reisde ik naar het Margaret Mead Film Festival in New York. De film werd vertoond naast David O'Rourke's Cannibal Tours (1988), een film die een enorme inspiratiebron was voor Framing the Other. Na afloop van de vertoning werd ik geïnterviewd over het filmproces en de impact die het heeft gemaakt. Deze podcast kan je hier terugluisteren. En NRC wijdde een artikel aan het aapjeskijkgedrag van Westerlingen en hield de film tegen het hedendaags licht van televisieprogramma's als Groeten Uit De Rimboe. Dit lees je hier terug. 

DE STILLS.