FRAMINGTHEOTHER
De Mursi stam leeft in het zuiden van de Oost-Afrikaanse staat van Ethiopië. De vrouwen staan bekend om het plaatsen van grote borden in hun onderlip en het dragen van enorme, rijkelijk versierde oorbellen. Elk jaar komen honderden westerse toeristen de ongewoon versierde inboorlingen bezichtigen; poseren voor fotograferende bezoekers is uitgegroeid tot de belangrijkste bron van inkomsten voor de Mursi.
Framing the Other contrasteert de standpunten van Mursi vrouwen en die van Nederlandse toeristen bij de voorbereiding van een ontmoeting. Deze humoristische en tegelijkertijd huiveringwekkende film toont de vernietigende invloed toerisme heeft op traditionele gemeenschappen.
De film draaide op meer dan honderd filmfestivals wereldwijd en heeft meerdere prijzen gewonnen. Momenteel wordt de film ingezet op (hoge)scholen en universiteiten middels een lespakket dat is ontwikkeld door Copper Views.
Framing the Other kan nu nog via deze website bekeken worden.
Lengte
25 minuten
Mijn rol
Regie, research, scenario & montage
Locaties
Ethiopië & Nederland
Productiejaar
2010 - 2011
Meer info op
trailer
Je kan de volledige film hier streamen.
“Verrassend is vooral de filmische kwaliteit van de inventieve documentaire, gemaakt door een filmer zonder speciale opleiding in het vak van observeren, vormgeven en verleiden."
- Hans Beerekamp, NRC
mijn eerste film
Er zijn een paar momenten die de loop van mijn leven ingrijpend hebben veranderd. En het maken van Framing the Other is daar zeker een van. Ik had zelfs nooit gedacht dat ik een volwaardige documentairemaker zou worden, en het was ook niet mijn ambitie toen ik ermee begon. Maar toen ik als reisleider met een groep toeristen naar Ethiopië vertrok en getuige was van de interacties tussen de Mursi-gemeenschap en toeristen, werd het allemaal duidelijk: dit verhaal moest door middel van film worden verteld. Mijn achtergrond in antropologie en toerismestudies hielpen me bij het framen van het narratief, maar het was vooral mijn empathie voor de Mursi-gemeenschap en hun kwetsbare situatie die me ertoe bracht de film te maken.
Toen ik naar festivals ging afreizen en in discussies over de film verwikkeld raakte, begon ik geleidelijk de kracht in te zien die film kan hebben in het beïnvloeden van mensen. En die kracht gaat gepaard met een grote verantwoordelijkheid bij het portretteren van anderen. Dit is iets dat ik nog steeds in mijn achterhoofd houd bij elke nieuwe film die ik maak.
Framing the Other kreeg veel aandacht tijdens zijn filmfestivaltour. Naast nieuwsartikelen en recensies van filmrecensenten die werden uitgebracht, zijn twee mediaberichten mij tot op de dag van vandaag dierbaar. In 2013 reisde ik naar het Margaret Mead Film Festival in New York. De film werd vertoond naast David O'Rourke's Cannibal Tours (1988), een film die een enorme inspiratiebron was voor Framing the Other. Na afloop van de vertoning werd ik geïnterviewd over het filmproces en de impact die het heeft gemaakt. Deze podcast kan je hier terugluisteren. NRC wijdde een artikel aan het aapjeskijkgedrag van Westerlingen en hield de film tegen het hedendaags licht van televisieprogramma's als Groeten Uit De Rimboe. Dit lees je hier terug.
© 2023 Willem Timmers