FRAMINGTHEOTHER

De Mursi stam leeft in het zuiden van de Oost-Afrikaanse staat van Ethiopië. De vrouwen staan bekend om het plaatsen van grote borden in hun onderlip en het dragen van enorme, rijkelijk versierde oorbellen. Elk jaar komen honderden westerse toeristen de ongewoon versierde inboorlingen bezichtigen; poseren voor fotograferende bezoekers is uitgegroeid tot de belangrijkste bron van inkomsten voor de Mursi.

 

Framing the Other contrasteert de standpunten van Mursi vrouwen en die van Nederlandse toeristen bij de voorbereiding van een ontmoeting. Deze humoristische en tegelijkertijd huiveringwekkende film toont de vernietigende invloed toerisme heeft op traditionele gemeenschappen.

 

De film draaide op meer dan honderd filmfestivals wereldwijd en heeft meerdere prijzen gewonnen. Momenteel wordt de film ingezet op (hoge)scholen en universiteiten middels een lespakket dat is ontwikkeld door Copper Views.

Framing the Other kan nu nog via deze website bekeken worden.

Lengte

25 minuten

Mijn rol

Regie, research, scenario & montage

 

Locaties

Ethiopië & Nederland

 

Productiejaar

2010 - 2011

 

Meer info op

www.copperviews.com

“Verrassend is vooral de filmische kwaliteit van de inventieve documentaire, gemaakt door een filmer zonder speciale opleiding in het vak van observeren, vormgeven en verleiden."

 

- Hans Beerekamp, NRC

IN DE MEDIA

In 2013 reisde ik naar het Margaret Mead Film Festival in New York. De film draaide er samen met David O'Rourke's Cannibal Tours (1988), een film die een enorme inspiratiebron was voor Framing the Other. Na afloop van de vertoning werd ik geïnterviewd over het ontstaan van de film, het maakproces en mijn idealistische ideeën over hoe de film verandering zou (moeten) brengen. Dit audio-interview kan je hier terugluisteren. En Breaking Ground interviewde me er ook over, dat vind je hier.

NRC wijdde een artikel aan het aapjeskijkgedrag van Westerlingen en hield de film tegen het hedendaags licht van televisieprogramma's als Groeten Uit De Rimboe. Dit lees je hier terug. 

© 2022 Willem Timmers