ACTINGSTRAIGHT

Wie eindelijk als homo uit de kast is gekomen, hoopt dat hij voortaan volledig zichzelf kan zijn. De ervaringen van Tofik Dibi en mij zijn anders. We verwachten acceptatie in een grote welwillende ‘familie’ van gelijkgestemden, maar komen terecht in een wereld vol verstikkende ideeën over wie de ultieme homo is. Mannelijk, gespierd en allesbehalve vrouwelijk. Wat voor invloed heeft dit op ons en andere homo’s die niet voldoen aan dit ideaalbeeld?

In de korte documentaire 'Acting Straight: mannelijkheid in de gayscene' onderzoeken Tofik Dibi en ik hoe dit tot uiting komt. De film legt bovenal een ongemakkelijke waarheid bloot: Pride mag dan onze lijfspreuk zijn, schaamte voor niet mannelijk genoeg zijn is hetgeen veel homo’s nog steeds in de ban heeft. 

Lengte

25 minuten

Mijn rol

Scenario, regie, camera

 

Locatie

Nederland

 

Productiejaar

2019

 

Omroep

VPRO

 

Meer info op

www.vpro.nl/actingstraight

“‘Zou jij niet op Tofik vallen’, vraagt gelegenheidsinterviewer Sunny Bergman aan Willem Timmers, nadat hij zojuist heeft verteld dat hij vrouwelijke trekken bij jongens een minpunt vindt. En daarmee is, binnen twee minuten, de thematiek van deze boeiende korte documentaire haarscherp neergezet."

 

- Helmut Boeijen, 2Doc

IN DE MEDIA

De documentaire werd breed uitgemeten in de Nederlandse media. Zo verscheen er een uitgebreid artikel in Linda magazine, op de website van Jinek en plaatste Vice een interview. In het radioprogramma Met het oog op morgen gingen Tofik en ik ook in gesprek over het onderwerp.

Daarnaast besteedde het Parool specifiek aandacht aan de première van de documentaire en riep het uit tot feestje van de week. Lees dat artikel hier terug.

© 2019 Willem Timmers