
MODE OP DE BON
HET VERHAAL.
Als het over de Tweede Wereldoorlog gaat, is mode waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt... Toch probeerden veel mensen er ondanks alle moeilijkheden modieus uit te zien. Tijdens de Duitse bezetting zijn er in Nederland zelfs nog modeshows van luxe kleding. Maar door de oorlog ontstaat er een groot tekort aan textiel en raken de kledingwinkels leger en leger. Toch staat de mode niet stil. Door de schaarste ontstaat er zelfs een nieuwe stijl.
De tentoonstelling Mode op de Bon in het Verzetsmuseum Amsterdam ging over de textielschaarste tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe dit zorgde voor een nieuw modebeeld. Tientallen kledingstukken laten zien hoe het modebeeld tijdens de oorlog veranderde en hoe de vindingrijkheid van vrouwen hier te pas kwam. Mantelpakjes van vermaakte herenkostuums, truitjes van hondenhaar en trouwjurken van parachutestof, niets was te gek. De expositie werd ondersteund door films die verspreid over de tentoonstelling te zien waren.
DE PRODUCTIE.
De tentoonstellingsfilms vroegen om een eigen vorm en aanpak. In een studio werden door Studio IOIA enorme decorstukken gecreëerd die patronen van kledingstukken symboliseerden. Een deel daarvan was greenscreen, zodat archieffilms op een speelse manier in de studio geprojecteerd konden worden. De films werden langwerpig (staand) gedraaid, zodat ze beter zouden passen in kaders tussen de objecten in de expositieruimte. Door gebruik te maken van veel archiefmateriaal kwamen de presentatieteksten en studio-objecten echt tot leven.
Mijn rol
Regie, script en montage
Release
September 2019
Lengte
9 x 3 minuten
Filmlocatie
Nederland
Productiejaar
2019
Opdrachtgever
Verzetsmuseum
Productiehuis
Mals Media
Meer info op
verzetsmuseum.org
