
NI HAO HOLLAND
HET VERHAAL.
Waar de meeste Nederlanders nog nooit een stap in Giethoorn hebben gezet, is dat voor Chinese toeristen wel anders. Massaal bezoekt men Giethoorn en deze plaats heeft zich al in zo'n mate aan het toerisme aangepast dat de vertrektijden van 'buslijn 70' bij de bushokjes ook in het Chinees worden aangegeven.
In Ni Hao Holland dromen twee Chinese vriendinnen Cherry en Wenwen erover om op reis te gaan naar het Hollandse dorpje Giethoorn. Ze hebben er veel over gehoord van andere reizigers en erover gelezen in reisgidsen. Voor één week verruilen ze dan eindelijk hun metropool Peking voor het droomdorp. Ondertussen werken de Gieterse ondernemers achter de schermen hard aan het cateren van deze ‘Holland experience’ voor de alsmaar groeiende stroom Chinese toeristen. Maar wat de bezoekers niet wordt uitgelegd is het verschil tussen openbaar en privéterrein. Hoe wordt authenticiteit gemaakt door de één en ervaren door de ander? De film laat je onze eigen Nederlandse culltuur door een Chinese bril ervaren.
DE PRODUCTIE.
Ni Hao Holland was na Framing the Other de tweede film die ik maakte. Dit keer was ik benieuwd hoe er door buitenlanders naar ons land gekeken wordt. Hoe ontvangen wij andere culturen? Ik stelde mezelf de uitdaging erachter te komen wat Chinezen drijft, een groep waar Westerlingen op het eerste gezicht maar weinig van weten, en begrijpen. Daarom wilde ik ook graag doorbreken dat we de Chinezen als groep zien. Maar ook een manier om op persoonlijk niveau die façade, die muur tussen ‘wij’ en ‘zij’, te doorbreken.
We denken van toerisme dat het culturen nader tot elkaar brengt, maar ik zou eigenlijk het tegenovergestelde willen beweren, namelijk dat het mensen juist meer in groepen plaatst. Ik denk dat je altijd, voordat je op vakantie gaat, een bepaalde bril opzet, een kader creëert voor de toekomstige ervaringen in een ander land. Die bril is als je er eenmaal bent moeilijk af te zetten. Daardoor is de teleurstelling des te groter. In de film zegt een van de personages: ‘Ik had verwacht hier mensen op klompen te zien en mensen met vlechtjes in hun haar.’ Ze verwachtten de traditionele, oer-Hollandse versie van Nederland, want zo staat het in reisgidsen. Omdat ze niet open staan voor een nieuwe, moderne versie van ‘de Nederlander’ is de teleurstelling des te groter. Dat vergroot de afstand tussen de culturen nog meer.
Mijn rol
Regie en scenario
Release
Mei 2015
Lengte
25 minuten
Filmlocaties
Nederland en China
Productiejaar
2014 - 2015
Omroep
AVROTROS
Productiehuis
Copper Views Film Productions
Meer info op
copperviews.com

We denken van toerisme dat het culturen nader tot elkaar brengt, maar ik zou eigenlijk het tegenovergestelde willen beweren, namelijk dat het mensen juist meer in groepen plaatst.
DE STILLS.












