top of page

peteendebananen

Schrijver en journalist Pete Wu noemt zichzelf een banaan: Chinees van buiten ('geel') en Nederlands van binnen ('wit'). In de driedelige documentaireserie Pete en de Bananen onderzoekt hij het mooiste dat er is: de liefde. Alleen voor een 'banaan' gelden andere dateregels: zij staan namelijk tussen twee vaak botsende culturen in. De Chinese cultuur van hun ouders en de Nederlandse waarin ze zijn opgegroeid. Samen met andere 'bananen' bespreekt Pete zijn eigen onzekerheden over de heersende westerse schoonheidsidealen en de fetisjering van Oost-Aziaten. Ook loopt hij tegen muren op, bijvoorbeeld met het racistische verzoek ‘No Asians’ dat hij tegenkomt op sommige datingprofielen. 
 

Zijn zoektocht voert Pete langs de psycholoog, bruiden, sekstelefonistes en fotomodellen. En gaat hij voor het eerst op date met een andere Chinees-Nederlandse jongen om te kijken of dat iets verandert aan zijn beeld van de liefde. Hoe beïnvloeden de verwachtingen en regels zijn datingleven? En wat als je als 'banaan' aan geen van beiden kan voldoen?

Lengte

3 x 20 minuten​

Mijn rol

Regie, camera, montage, vormgeving

 

Locatie

Nederland

 

Productiejaar

2019 - 2020

 

Omroep

VPRO

 

Meer info op

www.vpro.nl/peteendebananen

AFLEVERINGEN

Pete en de Bananen
Mijn moeder wil een Chinese schoondochter | Pete en de bananen  #1 | VPRO

Mijn moeder wil een Chinese schoondochter | Pete en de bananen #1 | VPRO

17:18
Video afspelen
Trots op je Aziatische looks | Pete en de bananen #2

Trots op je Aziatische looks | Pete en de bananen #2

20:18
Video afspelen
Voor het eerst op date met een Aziaat | Pete en de bananen #3

Voor het eerst op date met een Aziaat | Pete en de bananen #3

20:25
Video afspelen

“Wu pelde zichzelf met bewonderenswaardige openheid. [...] Dit online programma van de NPO verdient een groter podium.

 

- Arjen Fortuin, NRC

PetebijOp1.jpg

IN DE MEDIA

De serie kwam veelvuldig in de Nederlandse media. Landelijke kranten als De Volkskrant en NRC schreven een recensie, maar ook (online) bladen als LindaWinq en Viva besteedden er aandacht aan. Ook werd Pete uitgenodigd voor radio- en televisieprogramma's als De Nieuws BV op NPO Radio1, FunX en de talkshow Op1. In de podcastserie Datevermaak ging Pete verder in op stereotypes als hindernis tijdens het daten.

FILM STILLS

© 2023 Willem Timmers

bottom of page